Με την αύξηση της εισπραξιμότητας θα καλυφθεί η τρύπα των 200 εκ. Ευρώ που εντοπίζει η τρόικα στον νέο φόρο ακινήτων μετά την διαβούλευση που έγινε στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είχε σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της μεγαλύτερης ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αρχικός στόχος είσπραξης ήταν 2,9 δις ευρώ όμως μετά τις ζυμώσεις στα κόμματα ο στόχος έπεσε στα 2,65 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση είπε στην τρόικα ότι αυτά τα 250 εκ. ευρώ θα καλυφθούν από περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από πολλούς κωδικούς δαπανών στο Δημόσιο. Η τρόικα γκρίνιαξε αλλά έστω και με βαριά καρδιά το δέχθηκε.

Αντέτεινε όμως ότι η επιβάρυνση της μεγάλης ιδιοκτησίας δεν θα αποφέρει ούτε τα 2,65 δις αλλά 200 εκ. Ευρώ λιγότερα σε έσοδα. Και έτσι ζήτησε να βρεθούν ισοδύναμα.

Η κυβέρνηση λοιπόν απαντά ότι θα επιδιωχθεί βελτίωση της εισπραξιμότητας και σημειώνει ότι δεν μπορεί η τρόικα να ζητά να επιβαρύνονται οι νομοταγείς φορολογούμενοι και να πληρώνουν τον λογαριασμό για τους φόρους που κάποιοι άλλοι δεν καταβάλλουν. ​