Αναβάθμισε τις προοπτικές και την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας και η Fitch μετά τη Moody΄s!

H Fitch επιβεβαίωσε συγκεκριμένα σήμερα με ανακοίνωσή της την αξιολόγηση "B -" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με σταθερό outlook, ενώ επιβεβαίωσε και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στο "B", αναβαθμίζοντας παράλληλα σε "B+" από "B" το "ταβάνι" αξιολόγησης της χώρας (country ceiling).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Την ίδια ώρα δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων όπως στο παρελθόν και η Fitch αναμένει πως η τρόικα θα καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος του έτους. Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά μέχρι το Φεβρουάριο του 2014. H Fitch αναγνωρίζει πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ για το 2014-2015, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν διάφορες επιλογές για την κάλυψη του.

H ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποκατάσταση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μέχρι σήμερα η προσαρμογή έχει επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της ύφεσης και της ανεργίας και η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει διασφαλιστεί. Ωστόσο, ο ρυθμός της συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ έχ��ι επιβραδυνθεί στο 3% το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 5,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία φαίνεται να σταθεροποιείται».

Η Fitch αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013 στο - 4%, ενώ παρέμεινε σταθερή η εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5% το 2014.

Στη σχετική εκτίμηση αναφέρεται:

«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φαίνεται να επιτυγχάνεται. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2014 προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2013 και δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2% από 6,1% το 2012, εξαιρουμένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών...

Η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο της πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου του 2013. Το πλεόνασμα οφείλεται περισσότερο στην μεγάλη μείωση των εισαγωγών και στην ανακούφιση του χρέους, αλλά την ίδια ώρα αντανακλά μια ήπια ανάκαμψη στις εξαγωγές εμπορευμάτων και την μεγάλη άνοδο στα έσοδα από τον τουρισμό».