Για την ανάγκη μιας νέας αρχής στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι New York Times σε άρθρο τους που υπογράφεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή.
Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι «εφιαλτική», ενώ χαρακτηρίζει λάθος την πεποίθηση στην Ελλάδα ότι φέρει μερίδιο ευθύνης για την κρίση η Ευρώπη: «Πολλοί Έλληνες θεωρούν πως η κρίση είναι ένα σφάλμα της Ευρώπης: Οτι η Ε.Ε πρέπει να κατηγορηθεί για φθηνά δάνεια, ότι η Ευρωζώνη κάνει την ελληνική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική και πως το Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ευθύνεται για τον καταναλωτισμό των υπολοίπων. Αυτές οι αρνητικές, μερικές φορές παρανοϊκές και σχεδόν πάντα ημιμαθείς εκφράσεις κατά της Ευρώπης, έχουν επιδεινωθεί με την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας που έχει είναι άδικο και αναποτελεσματικό».
«Η Ελλάδα είναι ένα μέρος μιας Ηπείρου συγκλονισμένης από την κρίση, ενώ η οικονομική δύναμη μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες χώρες. Ωστόσο, μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει» τονίζεται στο άρθρο και γίνεται λόγος για 3 μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να ανακάμψει:
α) Η απελευθέρωση των αγορών από ρυθμίσεις πέρα από τον κανονισμό και από την υπερβολική φορολόγηση
β) Να εγκαταλείψει τον λαϊκισμό της κοινωνικής πρόνοιας και να βρει ένα νέο τρόπο για να προστατεύσει σωστά τις ανίσχυρες ομάδες όπως οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι
γ) Η μεταρρύθμιση των απαρχαιωμένων συστημάτων της Παιδείας και της Υγείας.