Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το ελλ��νικό χρέος είναι «βιώσιμο», παρότι φτάνει στο 170% του ΑΕΠ, σημειώνει η BNP Paribas σε ανάλυσ�� της με τίτλο «Βιωσιμότητα χρέους: Ακόμα ένας ελληνικός μύθος;».

Όπως αναφέρει, με βάση τις ταμειακές ροές ακόμα και ένα τέτοιο χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο. Στο τέλος της μέρας, η βιωσιμότητα εξαρτάται από τους όρους που είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν οι πιστωτές και τη στάση τους απέναντι σε μετακυλήσεις (roll-overs).

Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος ως επί το πλείστον ανήκει σε «επίσημους» πιστωτές είναι, με βάση αυτή την στενή οπτική βιώσιμο, αναφέρει η γαλλική τράπεζα. Στα «υπέρ» καταγράφει τα χαμηλά επιτόκια, τη μεγάλη μέση διάρκεια (17 έτη) και τη διάθεση των ευρωπαίων να αποφύγουν ατυχήματα. Βλέπει διάθεση για μετακύλιση χρέους με την «ηχηρή» εξαίρεση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

«Θα υποστηρίξουμε όμως ότι υπό ευρύτερη οπτική γωνία, το ελληνικό χρέος δεν δείχνει βιώσιμο. Το βάθος της ύφεσης και ως εκ τούτου η κλίμακα του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αντανακλά την υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική σύσφιξη που επιβλήθηκε στην Ελλάδα» αναφέρει η BNP Paribas.

Η BNP υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ αναφορικά με το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα είναι λανθασμένοι και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα. Σημειώνει μάλιστα ότι τα μεγέθη «στήθηκαν» πιθανότατα έτσι ώστε να φαίνεται πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν από την Ελλάδα είναι «εφικτή», ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα ��ποδεχτεί πως δεν είναι.

«Κατά τη γνώμη μας, η χώρα έχει αφεθεί με υπερβολικό χρέος και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μαζική ανεργία για πολλά χρόνια. Η σημερινή λιτότητα και η πρόβλεψη για την ανάκαμψης θα αφήσει τη χώρα δέκα χρόνια από σήμερα με υπερβολικό χρέος, γεγονός που πιέζει για άλλη λύση». Όπως αναφέρει μάλιστα η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτήθηκε από την Αθήνα ήταν βαριά.

Η BNP εκτιμά ότι ακόμα και αν βγει επιτυχημένα η Ελλάδα στις αγορές θα κληθεί να πληρώσει επιτόκια άνω του 8%.