Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των Ευρωπαίων ηγετών λίγο πρ��ν μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο, κάνει ο πρωήν πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο το βιβλίο του «Το δίλημμα. 600 ημέρες ιλίγγου», για το οποίο σας έχουμε μιλήσει από το star.gr.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και όλα όσα συνέβησαν στην εκρηκτική συνεδρίαση των G20 τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες.

Ήταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα, πανικοβάλλοντας τους πάντες.

Όπως λέει στο βιβλίο του ο κ. Θαπατέρο, η πρόταση έπεσε σαν βόμβα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τις Βρυξέλλες, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση.

«Εκείνες τις μέρες μίλησα σε αρκετές περιπτώσεις προσωπικά με τον Παπανδρέου σχετικά με την πρωτοβουλία του. Του επισήμανα με σεβασμό, λόγω της ειλικρινούς εκτίμησης που νιώθω γι' αυτόν, τους σοβαρούς κινδύνους που συνόδευαν την αιφνιδιαστική πρότασή του. Δεν ήταν εύκολο να πω στον Παπανδρέου κάτι που ακουγόταν σαν μομφή. Πάντα ήπιος, τις ημέρες πριν από την παραίτησή του μου μετέφερε το πόσο απομονωμένος αισθανόταν μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας του. (...) “Δεν μπορώ άλλο”, μου είπε. Τον καταλάβαινα και δεν ανέφερα ξανά το δημοψήφισμα. Μια πρωτοβουλία που πέθανε στους διαδρόμους και στα σαλόνια του παλατιού των φεστιβάλ και των συνόδων των Κανών», γράφει ο Ισπανός πολιτικός.

Ο Θαπατέρο αποκαλύπτει όλο το χρονικό που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει κεντρικό πρόβλη��α της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη επικρατούσε μια ατμόσφαιρα εφησυχασμού και συγκρατημένης αισιοδοξίας, που όμως κατέρρευσε γρήγορα και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2009.

«Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε την εμπιστοσύνη του συμβουλίου με τη σοβαρότητα και τη διαφάνεια, αλλά η περιγραφή του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά τα δημοσιονομικά είχε αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Τα πρόσωπα αρκετών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έδειχναν την κατάπληξή τους ενώ άλλα κάποια συμπόνια για τον Έλληνα πρωθυπουργό», αναφέρει.

Όσο για τις ημέρες μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, γράφει:

«Στις 2 Μαΐου μίλησα με τον Παπανδρέου. Ήταν εξουθενωμένος αλλά μιλούσε με σταθερή φωνή. Ήταν αποφασισμένος να βάλει μπρος το απαιτούμενο σκληρότατο σχέδιο λιτότητας σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Αλλά συγχρόνως μου μετέφερε με πόνο, με πόνο και με κάποια παραίτηση, ότι δεν ένιωθε αρκετή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (...)».

Ενδεικτική της ένταση που ένιωθε ο Γιώργο Παπανδρέου και της πίεσης που ασκούνταν στην ελληνική πλευρά είναι και η περιγραφή των συζητήσεων το καλοκαίρι του 2011 για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

«Ήταν τρεις το πρωί και δεν επιτυγχανόταν συμφωνία- για 0,25% επιτόκιο! Επιπλέον ζητούσαν ακατάπαυστα εγγυήσεις και περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα. “Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά; Μέχρι πού θέλεις να φτάσει��; Είναι αυτό που θέλεις για εγγύηση;” έφτασε να αναφωνήσει ένας αγανακτισμένος Παπανδρέου και σχεδόν έτσι ήταν, με μορφασμούς ασυνήθιστους για έναν ηγέτη με πρόσωπο πάντα ήρεμο και ήπιο», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας.