Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης –τρόικας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που είχαν οι κύριοι Στουρνάρας, Ρεν, Λαγκάρντ και Τόμσεν.

Όλοι τους, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν σε ένα πράγμα, πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να επιλυθούν σύντομα όλα τα θέματα –αγκάθια.

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, τόνισαν πως το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, χωρίς ωστόσο να λείψουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι στιγμές έντασης και διαφωνιών !

Την ίδια ώρα,άγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, πληροφορίες πάντως από το στρατόπεδο των δανειστών λένε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν υπάρχει λόγος να έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για την συνέχιση των συνομιλιών. Η πληροφορία αυτή, πάντως, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται από το υπ. Οικονομικών.

Ερωτηματολόγιο για την .... αξιολόγηση της τρόικας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει οι κύριοι Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος να δώσουν απαντήσεις Αθήνας για τη στάση των ελεγκτών (δηλαδή των κυρίων Τόμσεν,Μαζούχ, Μορς) στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο εστάλη και σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.

Πιέζουν Ρεν και Λαγκάρντ

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Όλι Ρεν πιέζουν ώστε η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, υπερβαίνοντας τις υφιστάμενες διαφορές σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.

Όπως γράφει σχετικά, οι κ.κ. Λαγκάρντ και Ρεν μετέφεραν πως η τρόικα «δεν θα έλθει για τρίτη φορά εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη», ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση για συμφωνία.

Αγκάθια για την τρόικα, την κυβέρνηση και τον Στουρνάρα


Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης μιλώντας στον Real Fm ανέφερε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση με ενιαία γραμμή μέσα στην κυβέρνηση, ενώ ο Ε. βενιζέλος από το Λονδίνο αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας που έγιναν εφικτά με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Η τρόικα κρατά σκληρή στάση για τους πλειστηριασμούς και δεν έχουν γίνει δεκτές οι εξαιρέσεις που ζητά η κυβέρνηση. Για τον φόρο ακινήτων ζητά να εξευρεθούν επιπλέον 200 εκ. Ευρώ που θεωρεί ότι όπως τελικά διαρθρώθηκε ο φόρος δεν θα εισπραχτούν. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι στο φόρο ακινήτων που θα κατατεθεί στη Βουλή με νομοσχέδιο να μπει και η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, όταν υπάρξει συμφωνία.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που υπάρχει διάχυτο κλίμα κατά του υπ. Οικ. Γ. Στουρνάρα στην ΚΟ της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που άσκησε στην σημερινή εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο STAR ο Ν.Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως "συμπαθεί τον Στουρνάρα αλλά όχι την πολιτική του".
Στο μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών, να διατηρηθεί 1 εργοστάσιο μόνο για το στρατό λέει η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να παραμείνουν δύο ώστε να συνεχίσει την εξαγωγική της δραστηριότητα. Περίπου 500 εργαζόμενοι πάντως αναμένεται να αποχωρήσουν σε κάθε περίπτωση.
Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν ακόμη για ομαδικές απολύσεις που θεωρούνται απόλυτη κόκκινη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ αλλά και για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.
Την Τετάρτη πάντως ο πρωθυπουργούς συνοδευόμενος από υπουργούς θα βρεθεί στην έδρα της Κομισιόν και θα συναντηθεί με τον Ζ. Μπαρόζο ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.