​Το γεφύρι της Άρτας, που ολημερίς το «χτίζανε» και το βράδυ «γκρεμιζόταν», θυμίζει πλέον ο φόρος ακινήτων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να σβηστεί για ακόμη μια φορά και να γραφτεί από την αρχή, αφού δεν έχει την έγκριση της τρόικας! Ενώ λοιπόν ο νέος φόρος ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί σήμερα στη βουλή, τελικά θα πρέπει να ξανά εξεταστεί με εντολή των δανειστών…

Πιο συγκεκριμένα, με email η τρόικα ενημέρωσε το οικονομικό επιτελείο για τις παρατηρήσεις της και τις διαφωνίες της για τον ενιαίο φόρο. Έτσι, η τελική συμφωνία θα γίνει με την έλευση της τρόικας την Τρίτη στις 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμφωνήσουν στο σχέδιο νόμου μαζί με το οικονομικό επιτελείο και εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Real.gr”, η τρόικα φέρεται να έχει αμφιβολίες για τα έσοδα που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο και να μεγαλώνει το «κενό».Ο στόχος δηλαδή είναι να εισπραχθούν από τον ενιαίο φόρο 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο και η τρόικα φέρεται να μην πείθεται ότι εν τέλει θα επιτευχθεί.

Όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει στο star.gr, το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα, ανάλογο δηλαδή του Έκτακτου Τέλους, με μια παραλλαγή του ΦΑΠ που θα κλιμακώνεται προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.

Παράλληλα δεν επιβάλλεται φόρος για τα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες, μαντριά κ.λπ. Επιπλέον, μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις και 83% για τα οικόπεδα. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές παραμένει ο φόρος στα κτίσματα που θα είναι μειωμένος από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι.

Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου. Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα.