Πρόταση-σοκ για τις συντάξεις έκανε χθες Τρίτη η ομάδα των συμβούλων της τεχνικής βοήθειας σε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Η ομάδα των συμβούλων του ΔΝΤ και της Ε.Ε, αποτελούμενη από τους Τόμας Στόρι, Τζον Κρότι, Πάτρικ Ντε Μετς, λαμβάνοντας μάλλον υπόψη πως το ΕΣΥ καλύπτει νοσήλια για …δάγκωμα από καγκουρό, υπέδειξαν για την Ελλάδα, ένα συνταξιοδοτικό με έντονο άρωμα Αυστραλίας, που θα προβλέπει την χορήγηση συντάξεων βάσει ....εισοδήματος!!!!!

Η πρόταση αυτή, όπως αναφέρει η "Καθημερινή" αντικρούστηκε από την πλευρά του υπουργείου, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε αρκετά έντονο ύφος.

Τι ισχύει στην Αυστραλία;

Το σύστημα στην Αυστραλία προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος, συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Για κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική συνταξιοδότηση προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από το οποίο επέρχεται μείωση σύνταξης. Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση της σύνταξης, ορίζεται το ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης υποστήριξε ότι παρόμοιες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν μόνο στις εποχές των παχιών αγελάδων κι όχι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και πολυετούς ύφεσης.