Τον Ιούλιο του 2014 θα καταβάλουν την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου (πρώην ΦΑΠ) οι κάτοχοι ακινήτων. Το νομοσχέδιο, που όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, κατατίθεται στη βουλή τις επόμενες ώρες, προβλέπει την αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου για να μπουν στα ταμεία του κράτους 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το 2015 ο ενιαίος φόρος θα καταβληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις.

Πάντως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η τρόικα αμφισβητεί τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ, μετά τις παρεμβάσεις στο αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έπειτα από απαίτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τα νέα μέτρα θα έλθουν από την περικοπή κατά 200 εκατ. του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και από άλλα διαρθρωτικά μέτρα που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί.

Με το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στα «αστικά ακίνητα» και δη σε περίπου 290.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Φόρος Ακινήτων: Οδεύει προς τη Βουλή. Τι προβλέπει τελικά;