​Πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega, o υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι δύσκολο έτος αλλά καλύτερο από το 2013, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ.Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως αυτός δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό και εκτίμησε πως η συμφωνία για αυτό θα κλείσει στο ένα δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο όπως είπε η τρόικα να έχει δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως!

Για τους πλειστηριασμούς ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα απαγορευτούν πλήρως οι πλειστηριασμοί, είπε ωστόσο ότι θα αναζητηθούν μέσες λύσεις , σημειώνοντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο κ.Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν θα κλείσουν αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Γα το ενδεχόμενο συλλογικών απολύσεων, ο υπουργός ανέφερε πως γίνεται μελέτη ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «δεν είναι τρελή να θέλει τις συλλογικές απολύσεις".

«Η τρόικα δεν μας πιέζει να υιοθετήσουμε συλλογικές απολύσεις, είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις συλλογικές απολύσεις. Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, έχει αναθέσει στο διεθνές γραφείο Εργασίας να του πει ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στο θέμα αυτό» πρόσθεσε .

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν δίκαιο φόρο. «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται» υπογράμμισε και σημείωσε ότι στο φόρο εισοδήματος στην Ε.Ε. είμαστε κάτω από το 4% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις υποστήριξε ότι έως σήμερα πλήρωναν λίγα, ενώ τώρα θα πληρώνουν κανονικά.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ότι η πάταξή της είναι η μεγαλύτερη επένδυση, ενώ είπε ότι έως σήμερα δεν επαρκούσαν οι ελεγκτές και πως τώρα εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Μάλιστα είπε ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να του επιτρέψει να κάνει προσλήψεις.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις καθαρίστριες, ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχουν απολυθεί και πως είναι στην κινητικότητα.

Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο κ.Στουρνάρας με χιούμορ είπε ότι στο παρελθόν μεταξύ τους είχαν πάρα πολλές διαφορές όμως όπως ο ίδιος είπε, δεν φανταζόταν ότι θα ταίριαζαν τόσο πολύ.

Τέλος, σε ερώτηση για τις πολιτικές του φιλοδοξίες είπε ότι: «Μέχρι τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτα περί πολιτικών φιλοδοξιών, θα ήταν αναίδεια στην παρούσα στιγμή».

ΒΙΝΤΕΟ Mega