Αντίθετος στην υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού ειδικά για την ευρωζώνη, όπως και στην ιδέα να δημιουργηθεί μια θέση μονίμου προέδρου της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, δηλώνει ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σημερινή συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα "Λεζ Εκό".

«Ξέρω πως ορισμένοι πιστεύουν ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή τους», λέει χαρακτηριστικά ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει «Για να έχει ακόμη και το παραμικρό αντικυκλικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να εί��αι πολύ μεγάλος».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απορρίπτει και την ανάγκη να υπάρξει ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup, όπως πρότεινε τον Οκτώβριο ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί όταν διαπίστωσε την απουσία του στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιν��κτον.

«Το Eurogroup λειτουργεί πολύ καλά χωρίς αυτό. Όπως λέμε στην πατρίδα μου, 'δεν χρειάζεται να επισκευάσεις κάτι που δεν είναι σπασμένο», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως «μόνον η Γαλλία επισήμανε την απουσία μου στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ, επειδή είχα υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό στην Ολλανδία. Έκτοτε όμως, πληροφορήθηκα πως οι ομόλογοί μου της Κίνας και της Ιαπωνίας είχαν επίσης χάσει μεγάλα ραντεβού, χωρίς αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα»

Στο ίδιο μήκος απορρίπτει και την ιδέα μιας πολιτικής κινήτρων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και να εφαρμόζονται καλύτερα οι μεταρρυθμίσεις. «Δεν πιστεύω καθόλου σ' αυτό. Αν μια χώρα δεν είναι πεισμένη πως είναι προς το συμφέρον της να μεταρρυθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί, δεν μπορούμε να της δώσουμε κίνητρο απ' έξω», συνοψίζει.