Τέλος στα δημοσιεύματα που μιλούν για «λουκέτο» του ΕΟΠΥΥ έδωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως ο Οργανισμός θα συνεχίσει να υφίσταται, ενώ οι παροχές υγείας που τώρα διαθέτει θα μεταφερθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα μείνει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας και το κομμάτι της παροχής πρωτοβάθμιας υγείας – τα πρώην ΙΚΑ δηλαδή – θα ενωθούν με τα κέντρα υγείας, δηλαδή με τις υγειονομικές περιφέρειες με το ΕΣΥ», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του mega και διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012 του ΕΟΠΥΥ.

Αναφερόμενος στο θέμα των περίπου 3.500 διοικητικών υπαλλήλων του Οργανισμού και πόσοι αυτούς θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ο υπουργός είπε πως «όσοι δεν χρειάζονται» στη νέα μορφή του ΕΟΠΥΥ θα μπουν σε κινητικότητα και θα απορροφηθούν στο σύνολό τους από το ΕΣΥ.

Όσον αφορά τους γιατρούς ο κ.Γεωργιάδης είπε πως η κυβέρνηση δε θέλει να στείλει κανέναν γιατρό στο δρόμο, υπογραμμίζοντας πως «για κάθε μια θέση γιατρού που δεν χρειάζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα προκηρύσ��εται μια θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο κ. Γεωργιάδης, εξάλλου μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι στο ελληνικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υπάρχουν ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο σύστημα στον κόσμο, όπως πχ 1400 χειρουργοί στον ΕΟΠΥΥ, ενώ τα χειρουργεία δεν είναι πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ο υπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ να μην προχωρήσουν σε απεργία καθώς θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, αλλά και θα απαξιωθούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, όπως είπε ο ίδιος, τονίζοντας μάλιστα πως στόχος είναι η αναβάθμισή τους. Τα κέντρα υγείας που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, εξήγησε ότι θα έχουν 24ωρη λειτουργία, και θα είναι έτοιμα σε περίπου 3 χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα αγροτικά ιατρεία ο υπουργός Υγείας είπε πως σήμερα αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή τα κίνητρα για εκείνους τους γιατρούς που θέλουν να υπηρετήσουν σε νησιά, λέγοντας ωστόσο πως η θητεία σε αγροτικό ιατρείο γίνεται και πάλι υποχρεωτική.

Ο κ.Γεωργιάδης είπε πως η σύμβαση από ετήσια γίνεται τριετής, θα μπορεί να προσλαμβάνεται και η σύζυγος του γιατρού, εάν επίσης είναι του ίδιου επαγγέλματος, ή θα μπορεί να αποσπαστεί κατά προτε��αιότητα εάν είναι δημόσια υπάλληλος. Επίσης η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει την δυνατότητα βάσει νόμου πλέον να παρέχει στον εκάστοτε γιατρό στέγη και τροφή, ενώ ο γιατρός θα λαμβάνει τα διπλάσια μόρια για πρόσληψη μονίμου στο ΕΣΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τέλος από την ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΙ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι για να πέσει μία κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση. Αυτή η κυβέρνηση δίνει το καλύτερό της εαυτό, υπό αντίξοες συνθήκες, τόνισε χαρακτηριστικά.