Υπό την αίρεση της τρόικας είναι οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για το φόρο ακινήτων. Από τις αλλαγές αυτές κερδίζουν κατά κύριο λόγο οι αγρότες ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών καθώς την ελάφρυνση της περιφέρειας πληρώνουν τα ακίνητα στις πόλεις.

Τα προβλεπόμενα έσοδα του φόρου ακινήτων λόγω των αλλαγών μειώνονται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Από που θα βρεθούν;

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι τα χρήματα θα βρεθούν από τη μείωση της σπατάλης με περικοπή σε δεκάδες κωδικούς του προϋπολογισμού ενώ θα γίνει και περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν ήταν θετική. Η ένσταση αφορά στο γεγονός ότι διατηρείται ουσιαστικά ένας διπλός φόρος, όπως συμβαίνει σήμερα με το χαράτσι και το ΦΑΠ.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών και ότι το σχέδιο θα υποστηριχθεί ενώπιον της τρόικας.

Με το σχέδιο πάντως υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, με πρόσθετη επιβάρυνση σε άλλες περιπτώσεις και με έκπτωση του ποσού σε άλλες.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης δυο διαμερισμάτων, εντός 120 τετραγωνικών στην Αγία Παρασκευή και ενός άλλου 90 τετραωνικών στο Χαλάνδρι πλήρωνε με το αρχικό σχέδιο 1.095 ευρώ. Με το νέο σχέδιο θα πληρώσει φόρο ακινήτων και συμπληρωματικό φόρο συνολικού ύψους 1.200 ευρώ

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Σε κτηνοτροφικό κτίσμα 200 τετραγωνικών στην Αρκαδία αντιστοιχούσε με το αρχικό σχέδιο φόρος 46 ευρώ. Με το νέο σχέδιο ο φόρος μηδενίζεται. Σε ένα χωράφι τριών στρεμμάτων με μηλιές στον ίδιο νομό ο φόρος με το αρχικό σχέδ��ο ήταν 10,8 ευρώ και μειώνεται στα 6,6 ευρώ.

Σε διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στου Ζωγράφου ο φόρος ακινήτων ήταν με το αρχικό σχέδιο και παραμένει στα 386 ευρώ.

ΒΙΝΤΕΟ STAR