Για το πρώτο δίμηνο του 2014, από τα τέλη του έτους που ήταν το αρχικό πλάνο, μετατίθεται ο στόχος της διοχέτευσης ρευστότητας 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις από τις 4 συστημικές τράπεζες από τα διαρθρωτικά ταμεί

Η μη επίτευξη του αρχικού στόχου αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στο κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε στον Οκτώβριο, ενώ δεν έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση για το αν εκτιμούν το κλίμα θα αποκατασταθεί άμεσα.

Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξη�� και Τραπεζών, έγινε εμφανές τον Οκτώβριο όπου ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ τελικά έχουν εγκριθεί 713 εκατ. ευρώ δηλαδή υπάρχει απόκλιση της τάξεως του 16,11%.

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Γ. Ζανιά από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σημείωσε ότι “μόνο 1 από τις 4 τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ότι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος”. Παράλληλα σημείωσε “όλοι είμαστε σε μια ανηφόρα, ξέρουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να γίν��ι δουλειά από όλες τις πλευρές”. Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση και για τη νέα προγραμματική περίοδο και πως τα εργαλεία να είναι πιο απλά και χρήσιμα, ενώ αναμένεται σχετική πρόταση από την Ένωση Ελληνικών τραπεζών.

Από την πλευρά του ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Σημειώνοντας ότι η αγορά έχει τη δική της δυναμική. Ωστόσο σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ότι τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί στην αγορά ρευστότητα όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ αλλά και ακόμη περισσότερα.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς τα ίδια τραπεζικά στελέχη επανέλαβαν ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων, σημειώνοντας πάντως ότι η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Επίσης σημείωσαν με έμφαση "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από τις διατάξεις κρύβεται μεγάλος αριθμός "στρατηγικών κακοπληρωτών", ενώ εκτίμησαν ότι υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν εάν μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία. Σύμφωνα με τους ίδιους τα στοιχεία περιορισμού της ύφεσης είναι ενθαρρυντικά αν και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για να σταματήσουν να κοκκινίζουν τα δάνεια θα πρέπει να γυρίσει η οικονομία.