Πρώτη ανάρτηση: 14/11/2013 22:05

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους, προσθέτοντας πως σε ότι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 τα μέτρα που προτείνονται στην τρόικα είναι διαθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν σε 1,3 δισ. ευρώ.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κάνοντας λόγο για αρκετά μεγάλη προσέγγιση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε.

Για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών που είναι το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες.
Τέλος, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

Ντάισελμπλουμ: η δουλειά στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ότι «η δουλειά στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της".

O Ντάισελμπλουμ διαμήνυσε επίσης στην Ελλάδα ότι πρέπει να «τρέξει» σε τέσσερις τομείς προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο, για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015, για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος πάντως προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι», προσθέτοντας ότι προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αντί μισοάδειο σε σχέση με την Ελλάδα.

Στην εκταμίευση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ .

BINTEO STAR