Την ανάγκη συνύπαρξης των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης με τα επαγγελματικά Ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση επεσήμανε σήμερα ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Μιλώντας σε συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο κ.Σπυρόπουλος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης σε βάθος 5ετίας με τρεις κλάδους, έναν για μισθωτούς, έναν για ελεύθερους επαγγελματίες και έναν για αγρότες.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε την δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού Ταμείου μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, που θα καλύπτει στο μέλλον τις ανάγκες για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Πως θα καλύπτονται οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων από ταμεία που θα έχουν καταργηθεί ή ενσωματωθεί στον Ε��νικό Φορέα;

Σύμφωνα με τον κ.Σπυρόπουλο, το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, στον πρώτο θα ανήκει η κύρια και επικουρική ασφάλιση, στον δεύτερο θα ανήκει η Επαγγελματική Ασφάλιση και στον τρίτο θα εντάσσεται η ιδιωτική ασφάλιση.

Ο διοικητής πρότεινε, σε βάθος 4 – 5 ετών, την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε επίσης, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων. Με απλά λόγια, θα είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα με μότο του "ότι δίνεις.... παίρνεις", όπου το ταμεία θα εγγυώνται ένα κατώτατο ποσό σύνταξης ύψους 360 ευρώ και από εκεί και πέρα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί κατ'επιλογην να δίνει επιπλέον εισφορές για αυξημένη σύνταξη και περισσότερες υπηρεσίες υγείας μέσω της ιδιωτικής όμως ασφάλισης!!!!

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε ότι ο χώρος της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, προσθέτοντας ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σχέσεων και συνεργασίας με περισσότερο συμπληρωματικά χαρακτηριστικά.

BINTEO STAR