​Με τη μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα περίπου 65.000 χιλιάδες δανειολήπτες θα κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών περίπου 140.000 είναι οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό και δεν το εξυπηρετούν. Πριν από τρία χρόνια, δηλαδή το 2010, ο αριθμός των κόκκινων δανείων ήταν 60.000!

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει και 15.000 δανειολήπτες που ενώ έχουν καταθέσεις δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Αυτοί είναι μεταξύ των περίπου 65.000 που με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα ακίνητα τους.

Υπενθυμίζουμε πως με το σημερινό καθεστώς δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός για χρέη προς τράπεζα έως 200.000 ευρώ, ενώ με το νόμο Κατσέλη υπάρχει ειδική προστασία της κύριας κατοικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την διετία 2008-2009 περί τα 35.000-40.000 ακίνητα/πρώτες κατοικίες προστατεύθηκαν από τον συγκεκριμένο νόμο και έκτοτε, περί τις 15.000 ακίνητα κάθε χρόνο φθάνουν στη�� φάση της κατάσχεσης, αλλά δεν πλειστηριάζονται.

Με τις αλλαγές που προωθούνται θα υπάρχει προστασία μόνο για την κύρια κατοικία των φτωχών, δηλαδή με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έως τις 10 με 15 Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας το θέμα στο κεντρικό δελτίο του STAR, η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή είπε πάντως στην Μάρα Ζαχαρέα, πως τα νέα δεδομένα στους πλειστηριασμούς έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

«Αυτό που λένε στον κ.Χατζηδάκη είναι: Σταμάτησε τα και πάγωσε τις συζητήσεις, αφού η γενικότερη κουβέντα δεν πάει καλά με την τρόικα» πρόσθεσε η κ.Μακρή.