​Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 εξέφρασε σήμερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ.Γεώργιος Προβόπουλος μιλώντας στο 7ο Ελληνοαλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, αλλά και στην συντελούμενη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που έχει οδηγήσει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες σε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Παράλληλα, ο κ. Γ.Προβόπουλος εστίασε στις εξελίξεις που συντελούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την «εντυπωσιακή» όπως είπε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, έχοντας αντέξει μια τέτοια θύελλα, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένος και ανακτά την ανταγωνιστικότητά του. Αυτό είναι αποτέλεσμα δύσκολων αποφάσεων, σκληρής δουλειάς και μεθοδικής προσπάθειας. Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος. Οι τράπεζες θα διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το ενεργητικό τους και αυτό θα απελευθερώσει κεφάλαια απαραίτητα για τη χρηματοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνιστά στρατηγική επιλογή που συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, κάποιες συγχωνεύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια αγοράς που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους.