​Στο ποσό των 135,5 δισ. ευρώ θα ανέρχονται οι συνολικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον πόροι για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ανεργίας των νέων.

Η συμφωνία, η οποία μειώνει κατά περίπου 6% τις δαπάνες της ΕΕ σε σχέση με φέτος, είναι η πρώτη που αντανακλά τους νέους όρους για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ από το 2014-2020, όπως είχαν συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο από τους ηγέτες του μπλοκ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από περισσότερες από 16 ώρες διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνει έως και 3,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση και την μαθητεία για τους περίπου 19 εκατ. νέους ευρωπαίους που εκτιμάται σήμερα ότι είναι άνεργοι.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε πως το επιπλέον ρευστό είναι «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς ανέρχεται σε περίπου 200 ευρώ για κάθε άνεργο νέο.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της ΕΕ –περίπου τα δυο τρίτα του συνόλου- θα κατευθυνθούν σε επιχορηγήσεις για τους ευρωπαίους αγρότες και σε επενδυτικά projects όπως τα οδικά έργα στα φτωχότερα μέλη της ΕΕ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η σημερινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τους υπουργούς της ΕΕ και από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου προτού τεθεί σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά προτείνει προϋπολογισμό ύψους 136 δισ. ευρώ για του χρόνου, τον οποίον το ευρωκοινοβούλιο ήθελε να αυξήσει στα 136,4 δισ. ευρώ.