Χωρίς την τρόικα συνεχίζει τον σχεδιασμό της για προϋπολογισμό και φόρο ακινήτων η κυβέρνηση!

Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς δηλαδή, χωρίς την έγκριση της τρόικας, στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού του 2014, όπως επίσης και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

Διπλή συνάντηση θα έχει αύριο πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας τους οποίους θα συναντήσει στις 12 το μεσημέρι αλλά και στις 5 το απόγευμα.

Η διπλή συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς από την έκβασή της θα διαφανεί ποια μέτρα θα ζητήσει τελικώς η τρόικα, ανάλογα και με το εάν υπάρχει η όχι συμφωνία για το ποσό δημοσιονομικού κενού, για το οποίο το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί από διαρθρωτικά και μόνο μέτρα. Η τρόικα επιμένει όμως από την πλευρά της να ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

«Θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή» ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου για την διαπραγμάτευση σε αργούς ρυθμούς αυτή την φορά και σε… δόσεις με την τρόικα, επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη σε αυτήν για την καθυστέρηση που παρατηρείται μέχρι τώρα. Μάλιστα, από το ΥΠΟΙΚ κάθε άλλο παρά αποκλείουν το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν και μετά τα Χριστούγεννα! Ένας λόγος των καθυστερήσεων από την πλευρά της τρόικας ενδέχεται να είναι η αναμονή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Τον Ιανουάριο του 2014 επίσης, αναμένεται και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

«Εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά» διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, για την άκαρπη τετράωρη συνάντηση χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών και τις καθυστερήσεις γενικά στις διαπραγματεύσεις.