Ηλεκτρονική θεώρηση μισθωτηρίων, κάθε μήνα υποβολή τιμολογίων και λειτουργία περιουσιολογίου: πρόκειται για θέματα που θα βρουν οι φορολογούμενοι μπροστά τους σύντομα, με βάση όσα είπε σε συνέντευξή του στο taxheaven.gr ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης είπε ότι:

- έως το τέλος του έτους πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων.

- ολοκληρώνεται σύντομα η εφαρμογή για την έκδοση παραβόλων κάθε μορφής και για την ηλεκτρονική πληρωμή φόρων προκειμένου να κλείσουν τα ταμεία στις εφορίες.

- οι επιχειρήσεις θα πρέπει κάθε μήνα από τον Ιανουάριο να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα στοιχεία των πελατών και προμηθευτών τους προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εικονικών και πλαστών τιμολογίων

- το περιουσιολόγιο των φορολογούμενων θα οικοδομηθεί στοιχεία που υπάρχουν ήδη καταγεγγραμένα σε βάσεις δεδομένων (π.χ. ΙΧ. σκάφη αναψυχής, δαπάνες καρτών, δίδακτρα κλπ). Υπάρχουν δυσκολίες αλλά τα στοιχεία συγκεντρώνονται. Όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων θα υπάρχει πλέον η βάση δεδομένων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

- σύντομα τίθεται και πάλι σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για την επαλήθευση στοιχείων των επιτηδευματιών προκειμένου να αποφεύγεται η έκδοση τιμολογίων σε ανύπαρκτους πελάτες.

- σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και η λειτουργία της απενεργοποίησης ΑΦΜ σε όσους δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η σχετι��ή ειδοποίηση θα γίνεται στους πελάτες αυτών των επιχειρήσεων προκειμένου να μην αναγνωρίζονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν σε αυτές.