«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, γιατί υπάρχει φως», είπε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα εκδήλωσης για την υπογραφή χρηματοδοτικών συμβάσεων συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων κατευθύνονται στους αυτοκινητόδρομους.

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Werner Hoyer να δηλώνει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μακρύ δρόμο και βλέπουμε ανάκαμψη, βλέπουμε ότι θα δρέψουμε καρπούς, οι προσπάθειες που έχουν γίνει υπάρχουν μια απόκριση στην κρίση και τα εργαλεία φαίνεται να δουλεύουν».

Επισημαίνοντας ότι η ΕΤΕπ σκοπεύει να αυξήσει κατά 40% έως το 2015 τη χρηματοδότησή τους προς τους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Παρέχουμε στήριξη στο ελληνικό κράτος για να προχωρήσει στην κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και σε δύο σημαντικές ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια για να εξακολουθήσουν να χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επίσης για να εγκαινιάσουν ένα νέο πιλοτικό χρηματοδοτικό προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για να στηρίξει «θέσεις απασχόλησης για τους νέους»».

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 2012 η ΕΤΕπ εκταμίευσε 909 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, επιχειρήσεις και έργα, ενώ για τις ΜμΕ παρά την κρίση από το 2010 έχουν υπογραφεί και εκταμιευθεί συνολικά κεφάλαια ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ τα οποία έχουν κατευθυνθεί σε 5000 ΜμΕ. Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι εφέτος το συνολικό ποσό των συμβάσεων που θα υπογραφούν αναμένεται να ανέλθει στο ύψους του 1,5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στην απορρόφηση τη φετινή χρονιά θα φθάσει τα 635 εκατ. ευρώ και τα 805 εκατ. ευρώ το 2014, όπω�� είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΤΕπ τον κάλεσε η Τράπεζα να συμμετάσχει και μετοχικά στο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας. Επίσης ο υπουργός ζήτησε από την ΕΤΕπ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 να έχει πιο ενεργό ρόλο.

Η ανακοίνωση

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί συνολικά μέχρι 550 εκατ. ευρώ για αυτοκινητοδρόμους, έργα υποδομής πραγματοποιούμενα από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του προγράμματος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους».

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι τέσσερις χρηματοδοτικές συμβάσεις υπεγράφησαν σήμερα σε δημόσια τελετή στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer.

Τις χρηματοδοτικές συμβάσεις υπέγραψε από την πλευρά της ΕΤΕπ ο αρμόδιος για την Ελλάδα Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Mihai Tanasescu, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, όσον αφορά τους αυτοκινητοδρόμους, τον κ. Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όσον αφορά τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, και δύο σημαντικές τράπεζες εκπροσωπούμενες από τον κ. Αρτέμη Θεοδωρίδη, Γενικό Διευθυντή τ��ς Alpha Bank, και τον κ. Ιωάννη Λεμπιδάκη, Πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, όσον αφορά τις ΜΜΕ.

350 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ελληνικών αυτοκινητοδρόμων

Το δάνειο της ΕΤΕπ θα στηρίξει οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους όσον αφορά τον κύριο άξονα μεταφορών της χώρας (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη), ο οποίος ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας. Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω σε αυτόν τον κύριο άξονα. Η στήριξη της ΕΤΕπ προς το πρόγραμμα ελληνικών αυτοκινητοδρόμων αποτελεί την πρώτη απτή ενέργεια εκ μέρους ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού για την επανεκκίνηση κατασκευαστικών έργων τα οποία, λόγω της σημαντικής συμβολής τους στην απασχόληση και στην αύξηση του ΑΕΠ, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

50 εκατ. προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ΟΤΑ

Πρόκειται για μια χρηματοδοτική διευκόλυνση-πλαίσιο που θα παρέχει χρηματοδότηση σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η διευκόλυνση θα επιτρέψει στους ορ��ανισμούς αυτούς να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, των εκπαιδευτικών υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, της αποκατάστασης δημόσιων κτιρίων, της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και των τουριστικών υποδομών.

150 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες

Τα κεφάλαια αυτά, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Alpha Bank και 50 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα παρέχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκε το 2012 ειδικά με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ελλάδα.