Ένα μπρα ντε φερ μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Την Τρίτη αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι η συζήτηση με τους τροϊκανούς αφορούσε κυρίως την φορολογική συμμόρφωση,, την απόδοση για το 2014 των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί (το λεγόμενο carry over) και την απόδοση της φορολογικής διοίκησης.

Τα παραπάνω ακούγονται γενικά και αόριστα. Ωστόσο, αποκτούν νόημα όταν γίνει αντιληπτό το τι συμβαίνει στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν τα εξής:

- τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, τα συνολικά έσοδα κινήθηκαν πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού.

- η βελτίωση αυτή, ωστόσο, δεν είναι τέτοια που να εκπέμπει σιγουριά για το ότι η θετική εικόνα είναι διατηρήσιμη. Από τα επιμέρους στοιχεία της ανάλυσης των εσόδων προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά κύριο λόγο από έκτακτες πηγές. Αυτές είναι κατά κύριο λόγο τα τρία εκκαθαριστικά Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που άρχισαν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι από τον περασμένο Ιούλιο και η αλλαγή του τ��όπου είσπραξης του ΦΠΑ που προκάλεσε μια προσωρινή εκτίναξη των εσόδων τον Ιούλιο. Μάλιστα η πληρωμή των φόρων αυτών γίνεται κατά κύριο λόγο σε βάρος των τραπεζικών καταθέσεων καθώς η οικονομία δεν παράγει ακόμη καινούρια εισοδήματα.

- τα οργανικά στοιχεία των εσόδων, δηλαδή αυτά που συνδέονται με την πορεία της οικονομίας και αντανακλούν το τι συμβαίνει πραγματικά στο δημόσιο ταμείο μόνο περιθώρια για πανηγυρισμούς δεν επιτρέπουν. Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είναι στο δεκάμηνο κάτω από το στόχο ενώ πολύ μεγάλη είναι και η μείωση των εσόδων από τους φόρους κατανάλωσης. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η αγορά έχει προ πολλού εξαντλήσει τη φοροδοτική της ικανότητα.

- α��ησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που το τουριστικό ρεύμα στη χώρα ήταν πολύ ισχυρό τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.

Η τρόικα θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που και η ίδια πιστεύει ότι θα επιτευχθεί φέτος δεν θα είναι βιώσιμο και για τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα. Τέτοιου είδους μέτρα είναι η μείωση του δημόσιου τομέα, στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, στοχευμένες αυξήσεις φόρων.