​Σε μια ακόμη προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.

Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη για την πλειοψηφία των αναλυτών, που περίμεναν ότι ο ρυθμιστής της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5%.

Η ΕΚΤ μείωσε επίσης το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,75%, ενώ διατήρησε σταθερό το επιτόκιο μηχανισμού καταθέσεων στο μηδέν.

Αναμένεται η ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που θα προσφέρει ενδείξεις για την πιστωτική στρατηγική της ΕΚΤ.

Αμέσως μετά την έκπληξη από την ΕΚΤ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στο 1,3356 δολάριο από 1,3490 λίγο πριν την ανακοίνωση.

Τι σημαίνει όμως μείωση 0,25 της μονάδας για τον δανειολήπτη;

Κάθε μείωση 0,25 της μονάδας στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, συνεπάγεται μείωση κατά 13 ευρώ στη δόση στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένου με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης προσδιορίζεται με βάση ένα επιτ��κιο αναφοράς (το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor) στο οποίο προστίθεται ένα πρόσθετο περιθώριο από την τράπεζα.

Για τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση του τελευταίου σημαίνει αυτόματη μείωση και του τελικού επιτοκίου που πληρώνει ο δανειολήπτης. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι εκείνο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης.