Το ενδεχόμενο περιορισμού ή απαγόρευσης της χρήσης των τζακιών επιβεβαιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του για τη σχετική ΚΥΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο μέτρο «αφορά μόνο ακραίες περιπτώσεις».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «η πρόβλεψη για διακοπή της χρήσης τους και η σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης, αφορά σε ακραίες περιπτώσεις εμφάνισης ιδιαίτερων υψηλών συγκεντρώσεων (με βάση την περσινή εμπειρία 1-2 φορές) και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα προληπτικά μέτρα».

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι το μέτρο «πρωτίστως θα εφαρμόζεται, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας».

«Στόχος μας η πρόληψη της αιθαλομίχλης»

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η ΚΥΑ στοχεύει στην «έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αιθαλομίχλη ενόψει της χειμερινής περιόδου» και πως αποτελεί δεξαμενή μέτρων «τα οποία, επιλεκτικά και όχι απαραίτητα σωρευτικά μπορεί να ληφθούν σε ένα έκτακτο επεισόδιο, ανάλογα με την έντασή του».

Περιορισμοί και στην κυκλοφορία οχημάτων!

Παράλληλα, η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι ανάμεσα στα μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν σε μια «έκτακτη περίπτωση» είναι και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων!

Ειδικότερα, αναφέρεται πως προβλέπεται «περιορισμός των κυκλοφοριακών εκπομπών, μέσω συστάσεων προς τους οδηγούς, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές (πάνω από 100 μg/m3)».

Ολόκληρη η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου: Διευκρινήσεις.doc