Τρεις προτάσεις για τις 13.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι 13.000 θα προέλθουν από όσους συμβασιούχους απασχολούνται βάσει προσωρινών δικαστικών διαταγών και δεν θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, από το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει με την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ και, εφόσον καταστεί αναγκαίο, από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων και οργανισμών, καθώς και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Στο τελευταίο, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η όλη διαδικασία να γίνει με αξιολόγηση και να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, γεγονός που καθιστά την πρόταση αυτή πιο «χρονοβόρο».

Έως τα τέλη του έτους, βάσει της επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να έχει εκδικαστεί η πλειονότητα των προσφυγών που αφορούν συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται –κυρίως σε ΟΤΑ– βάσει προσωρινών διαταγών.Εκτιμάται ότι εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 6.000 υποθέσεις, ενώ όσοι από τους συμβασιούχους δεν δικαιωθούν –εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 5.000– θα τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου. Αίτημα του κ. Μητσοτάκη είναι ο αριθμός αυτός να προσμετρηθεί στις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» που προβλέπονται από το Μνημόνιο, ωστόσο μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει αποφανθεί επί του θέματος.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προδιαγράφεται «σκληρή» αφού οι δανειστές δεν έχουν εγκρίνει ως τώρα τις παραπάνω προτάσεις, με τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι «άλλη περίπτωση ΕΡΤ δεν θα υπάρξει».

Υπενθυμίζουμε πως υπολείπονται περί τις 1.300 απολύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 μέχρι το τέλος του 2013! Μέχρι στιγμής 500 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει ��ια λόγους υγείας, ενώ περίπου 250 επίορκοι τέθηκαν εκτός Δημοσίου. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί ο αριθμός όσων απολύθηκαν από την ΕΡΤ, περίπου 2.662 απολύσεις, αριθμός βέβαια που δεν αναγνωρίζει η τρόικα, καθώς κρίνει ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν όσοι υπάλληλοι προσληφθούν εκ νέου.