Άλλη μια ένεση ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσφέροντάς τους κι άλλα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια εκτιμούν οι οικονομολόγοι πως θα χορηγήσει σύντομα η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε οικονομολόγους, οι 44 από τους 59 αναλυτές εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, πιθανόν στις αρχές του 2014, για να τονώσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης αναμένεται να διατηρήσει το βασικό αναχρηματοδοτικό του επιτόκιο, καθώς και το επιτόκιο για τις τοποθετήσεις σε αυτό, στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα έως τουλάχιστον τις αρχές του 2015.
Η ΕΚΤ έχει ήδη διοχετεύσει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πάνω από 1 τρισ. ευρώ προχωρώντας δυο φορές στις λεγόμενες χορηγήσεις μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs) στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012.
Αλλά η πρώτη δόση της αποπληρωμής των δανείων αυτών τριετούς διάρκειας είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη της επόμενης χρονιάς κι ενδέχεται αυτό να σημάνει δυσκολίες για ορισμένες από τις ασθενέστερες τράπεζες της ΕΕ.
«Παρατείνοντας την προθεσμία αποπληρωμής τους η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να εξομαλύνει την διαδικασία αυτή», επισήμανε ο Έλβιν ντε Χροτ, ο��κονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.