Πρώτη ανάρτηση 21.34


Υψηλοί είναι οι τόνοι σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση- ενημέρωση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Γιάννη Στουρνάρα και των βουλευτών της ΝΔ, η οποία αποφασίσθηκε ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες αρκετών μελών της ΚΟ της ΝΔ και της «πρωτοβουλίας των 24» , που απαίτησε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φορολογία στα ακίνητα (και εν μέρει πέτυχε στην φορολογία των αγροτικών αποθηκών).

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι στην ενημερωτική συνάντηση συμμετέχουν πάνω από 70 βουλευτές της ΝΔ! Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους βουλευτές που έχουν αντιρρήσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι την Κυριακή.

Λύσεις αναζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, άνεργοι κλπ), όπως και για τα παράδοξα του νομοσχεδίου, όπως η πληρωμή μεγαλύτερου ποσού για ένα οικόπεδο σε σχέση με ένα κτίσμα στην ίδια περιοχή, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια εξακολουθούν να διαμαρτύρονται πάντως για τον φόρο στα αγροτεμάχια, τον οποίο θεωρούν δυσβάσταχτο και ζητούν να περικοπεί.

Το δίλημμα για την κυβέρνηση όμως – και όχι μόνο για τον κ. Στουρνάρα - είναι μεγάλο, καθώς αν μειωθεί ή καταργηθεί ο φόρος στα αγροτεμάχια, το ποσό που θα χαθεί για τα κρατικά ταμεία θα πρέπει να προστεθεί στον φόρο των αστικών ακινήτων! Ο φόρος αυτός θεωρείται ήδη δυσβάστακτος για αρκετούς ιδιοκτήτες, ειδικά στις περιοχές που θεωρούνται «καλές», αλλά οι αντικειμενικές αξίες τους είναι πλέον μικρότερες από τις πραγματικές λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το δίλημμα συνεπώς είναι μεγάλο, αλλά στο ΥΠΟΙΚ σχολιάζουν με νόημα ότι πίσω από τις αντιδράσεις βρίσκονται όσοι αγρότες ενοχλήθηκαν για το γεγονός ότι ουσιαστικά θα φορολογηθούν για πρώτη φορά και έσπευσαν να διαμηνύσουν στους τοπικούς βουλευτές ότι θα τους "μαυρίσουν" …