​Το θέμα των παρακολουθήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Ε.Βενιζέλου με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Καταλαβαίνω όλη την υποκρισία της φιλοσοφίας ότι δεν κάνουμε τίποτα που δεν κάνουν οι άλλοι» δήλωσε ο κ.Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, γεγονός που μάλλον δεν θα ηχήσει καλά στα αυτιά του πλανητάρχη ��.Ομπάμα!

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε πως «μεταξύ φίλων και σύμμαχων πρέπει να υπάρχουν απλοί κανόνες και να είναι σεβαστή η δεοντολογία και το διεθνές δίκαιο.»

Και οι δυο άνδρες επισήμαναν τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών οι συζητήσεις περιστράφηκαν στον τουρισμό, την ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, με τον κ.Βενιζέλο να κάνει λόγο για νέο μομεντουμ στις ελληνορωσικές σχέσεις και τον κ. Λαβρόφ να εκφράζει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας μας, να τονίζει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις αποκτούν θετική δυναμική, και να υπογραμμίζει το έντονο ενδιαφέρων της Μόσχας για το θέμα της άρσης της βίζας για τους ρώσους τουρίστες.

Ο Σεργκέι Λαβροφ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων η οποία θα διασφαλίζει την ασφάλεια των επενδύσεων, ενώ αναφορικά με το θέμα της ΔΕΠΑ, δεν θέλησε να το σχολιάσει.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι τη χώρα μας την ενδιαφέρει έντονα η παρουσία ρωσικών επιχειρήσεων και αποστολή της Αθήνας είναι να διαμορφώσει σταθερό και καθαρό πλαίσιο.