Πολλά είναι τα παράπονα και οι αντιφράσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦ��), που έρχεται στη ζωή μας.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτό ενός συνταξιούχου, του κ. Κώστα Βασιλειάδη, ο οποίος είχε την «ατυχία» να κληρονομήσει μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη. Τα δεδομένα του σπιτιού φαντάζουν ιδιαιτέρως ελκυστικά και παραπέμπουν σε βαρύ πορτοφόλι. Το πρόβλημα είναι ότι η σύνταξη του κ. Κώστα είναι 12.000 ευρώ το χρόνο και καλείται να πληρώσει για το σπίτι και τον κήπο, ενιαίο φόρο ακινήτων 9.500 ευρώ!
Ο ίδιος, γράφει στη «Διαύγει��»: «Τυχαίνει να κατοικώ σε μια παλαιά ιδιόκτητη μονοκατοικία (άνω των 30 ετών, την οποία κληρονόμησε από τους γονείς του) στη Φιλοθέη Αττικής που είναι κτισμένη σε οικόπεδο 835 τ.μ. Η κατοικία είναι 200 τ.μ και βάσει της νέας κλίμακας εκτιμώ ότι θα φορολογηθεί με ένα ποσό γύρω στα 2.500 ευρώ ετησίως. Για το υπόλοιπο του οικοπέδου, το οποίο είναι κήπος με δένδρα θα πρέπει να πληρωθεί ετήσιος φόρος περί τα 7000 ευρώ. Είμαι εδώ και 3 χρόνια συνταξιούχος και η σύνταξή μου είναι περίπου 12.000 ευρώ ετησίως. Ήλπιζα ότι ο νέος νόμος θα ήταν δικαιότερος, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα (εκτός από την κατάργηση του “χαρατσιού”)».
Η ιστορία, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική. Δείτε άλλη μια άδικη περίπτωση:
«Το 2009 η γιαγιά μας μάς μεταβίβασε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο 2200 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο. Τα 3 προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε φόρο 300 ευρώ ο καθένας μας για κάθε έτος. Με το νέο νόμο για το 2014 θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο ο καθένας μας 2.200 ευρώ. Η ηλικία μας είναι 30 και 26 ετών και είμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ (διότι δυστυχώς σπουδάσαμε) και μας συντηρούν οι συνταξιούχοι γονείς μας. Το παραπάνω ακίνητο το έχουμε προς πώληση με τιμή πολύ κατώτερη από την αντικειμενική εδώ και δύο χρόνια και δεν το αγοράζει κανείς. Δυστυχώς, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μη μπορούμε να πληρώνουμε αυτόν τον παράλογο, ληστρικό και άδικο φόρο. Οι οικοδομές στην ίδια περιοχή επιβαρύνονται πολύ λιγότερο αναλογικά με τα αντίστοιχα οικόπεδα, τα οποία δεν αποδίδουν και κανένα εισόδημα. Πιστεύουμε ότι η επιτροπή που επεξεργάζεται τις τελικές αλλαγές του νέου νόμου ΦΑΠ 2014 θα προτείνει τη διόρθωση της τεράστιας αδικίας για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης».
Γιάννης και Βαγγέλης
Ακολουθεί άλλη μια περίπτωση:
«Είμαι 33 ετών, άνεργη (εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ εδώ και 8 μήνες). Ο σύζυγός μου (υπάλληλος) με τις μειώσεις έχει φτάσει τα 7.200 ευρώ το χρόνο καθαρά. Έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου, που πέθανε το 2003, ένα οικόπεδο (εντός οικισμού) πέντε στρεμμάτων, στην Άνω Γατζέα Ν. Μαγνησίας. Εκεί τα οικόπεδα, έχουν εμπορική και πραγματική αξία αγρών (πρόκειται για ορεινό-μη τουριστικό χωριό, όπως πολλά άλλα στην Ε��λάδα), δηλαδή αντιμετωπίζονται ως χωράφια. Όταν έχασα τον πατέρα μου, με τιμωρήσατε επιπλέον και εσείς τότε με φόρο κληρονομιάς -σε ηλικία 23 ετών φοιτήτρια-, καθώς τότε τα αφορολόγητα όρια ήταν γελοία (6.500.000 δρχ./ 19.000,00 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 150.000,00 ευρώ .... προς το παρόν). Βάσει του σχεδίου νόμου, με αντικειμενική αξία 24,00 ευρώ /τ.μ. στην περιοχή, θα μου επιβάλλετε φόρο 1.500 ευρώ, κάθε χρόνο! Ακόμη και αν βρω να το πουλήσω, τα χρήματα που θα πάρω, θα σας τα χρωστάω από τους φόρους που θα έχουν προκύψει μέχρι να βρω αγοραστή. Εμείς ήδη ζούμε οριακά, παιδιά δε σκεφτόμαστε να κάνουμε γιατί δε θα μπορούμε να τα ζήσουμε, μας φορολογείτε για το εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ του συζύγου μου, και αξιώνετε και επιπλέον φόρο για ένα ακίνητο, που δεν μου αποφέρει κανένα εισόδημα. Είναι δυνατό να ζήσουμε, και να πληρώνουμε και τους φόρους που σκέφτεστε κάθε φορά; Νομίζω είναι λογικό να διευρυνθούν τα άτομα που θα απαλλάσσονται από το φόρο εντελώς, και να εξορθολογιστούν οι φόροι σε οικόπεδα περιοχών που δεν έχουν πραγματική αξία, με βάση την πραγματικότητα και όχι φανταστικά σενάρια».
33χρονη