Ρύθμιση «φρένο» στις μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται άμεσα, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ανατροπών το 2014.

Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά το βοήθημα θα βελτιωθεί, προκειμένου το κύμα φυγής από το Δημόσιο να μην «εξαφανίσει» το εφάπαξ του Δημοσίου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση μέχρι το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για το εφάπαξ του Δημοσίου προβλέπει να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της τετραετίας και όχι του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν μελέτες για τα έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 και με βάση τα αποτελέσματα θα υπολογιστεί την επόμενη χρονιά το καταβαλλόμενο βοήθημα. Σε περίπτωση που για τον υπολογισμό του εφάπαξ λαμβάνοντ��ν υπόψη μόνο τα οικονομικά δεδομένα του 2014 θα έπρεπε -λόγω και του κύματος φυγής- το βοήθημα στο Δημόσιο να πέσει ακόμα και στα 7.000 ευρώ!

Με την προωθούμενη ρύθμιση αναμένεται να υπάρξει μία νέα μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά υπολογιζόταν. Δηλαδή θα περιοριστούν οι απώλειες για όσους ετοιμάζονται τη νέα χρονιά να ανοίξουν την πόρτα εξόδου και να βγουν στη σύνταξη.

Το ύψος του θα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντες

Σημειώνεται πως με τον νέο μαθηματικό τύπο το ποσό του εφάπαξ δεν θα είναι σταθερό αλλά θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη η «προίκα» του Ταμείου (δηλαδή ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία), τα έσοδα από εισφορ��ς, αλλά και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων τη συγκεκριμένη χρονιά.

Ωστόσο, με δεδομένο πως στο Δημόσιο υπάρχει αυξημένη έξοδος τα τελευταία χρόνια και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (εν όψει και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό το 2015) προέκυψε σοβαρό πρόβλημα. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αυξημένη... έξοδος να μην επηρεάσει δραματικά το καταβαλλόμενο ποσό, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να αδικηθούν όσοι θα αποχωρήσουν το 2014.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Επομένως είναι απαραίτητο να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε το κύμα φυγής να μην οδηγήσει σε εφάπαξ που θα είναι χαμηλότερο ακόμα και από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Την ίδια ώρα, σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν ο υπολογισμός θα γίνει με το «παλαιό» ή με το «νέο» μοντέλο…