Με τα laptop στα χέρια εκπαιδεύονται οι Ράμπο του ΣΔΟΕ. Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιμένει "πολύ πιο μεστές ψαριές"... όπως λένε χαρακτηριστικά- από τους νέου τύπου ελέγχους που ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ράμπο, το πιθανότερο με τη νέα χρονιά.

Οι νέου τύπου έλεγχοι, δεν είναι τίποτα άλλο από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου... όπως έχει δημοσιοποιήσει το Star, για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.

Το πέρασμα ...του "χτενίσματος" πολλών ελέγχων στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέσα από τα "φίλτρα" των νέων τεχνικών και της ανάλυσης ρίσκου, στην οποία εκπαιδεύονται στα laptop τους οι Ράμπο του ΣΔΟΕ, έχει αποδώσει ήδη καρπούς.... καθώς έχει αναδείξει περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την "ταμπελίτσα".... high risk!!!

Στις υποθέσεις που ήδη ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τους Ράμπο του ΣΔΟΕ με τις νέες τεχνικές ελέγχου περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο, μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα, κατασκευαστές ακινήτων με υψηλές καταθέσεις, φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που δεν δηλώθηκε στο Ε9, επιχειρηματίες που έχουν κατ' εξακολούθηση απασχολήσει το ΣΔΟΕ, "τυχεροί" παίκτες του Τζόκερ και του Λόττο με επαναλαμβανόμενες επιτυχίες, αλλά και περιπτώσεις φορολογούμενων στις οποίες παρατηρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός.

Η ελεγκτική υπηρεσία με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ζητεί από τον φορολογούμενο να αποδείξει ότι "δεν είναι ελέφαντας", βάση της από ετών αλλαγής ότι το ��άρος της αθωότητας το έχει πλέον ο φορολογούμενος, σε αντίθεση με την παλιότερη τακτική που οι υπηρεσίες προσπαθούσαν να αποδείξουν την φορολογική του ενοχή.

Μεταξύ των στοιχείων που πρέπει να προσκομίσει ο "ύποπτος" στους Ράμπο είναι όποια στοιχεία κρίνονται απαραίτητα ως προς την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις.

Εντός πέντε ημερών από την επίδοση της ειδοποίησης ελέγχου, ο φορολογούμενος μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις διαφορές εισοδήματ��ς που αποκαλύπτει ο έλεγχος.

Στα δεδομένα που υποχρεούται να καταθέσει ο φορολογούμενος περιλαμβάνονται στοιχεία για ακίνητα, κινητά μέσα, επενδύσεις, συμμετοχές κάθε μορφής, καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά, έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή, αλλά και απαιτήσεις από τρίτους.