Η διαθεσιμότητα έπληξε και τον Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από την Παρασκευή οι τρεις νυχτοφύλακες του.

Οι σεισμολόγοι του Κέντρου κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς θεωρούν πως η λειτουργία ενός σεισμολογικού σταθμού είναι τόσο ειδική που και ένα «γρανάζι» να της αφαιρέσεις μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, ακόμη και γενικότερα στην αντισεισμική πολιτική της χώρας.

Με την υπουργική απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1349 διοικητικοί υπάλληλοι από οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καταργήθηκαν στο σύνολό τους οι θέσεις νυχτοφυλάκων στο ΑΠΘ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις νυχτοφύλακες του Σεισμολογικού Σταθμού, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ήδη ότι βρίσκονται σε δια��εσιμότητα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Γρηγόριος Τσόκας και ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής, Βασίλειος Καρακώστας, «στο Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ η 24ωρη ανθρώπινη παρουσία εξασφαλίζει όχι μόνο την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας και την ενημέρωση της Πολιτείας και της κοινωνίας, αλλά και την προστασία/φύλαξη του εξοπλισμού, ο οποίος επιτρέπει την άμεση λήψη σήματος από περισσότερους από 170 σεισμολογικούς σταθμούς της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών». Και προστίθεται χαρακτηριστικά: «Η έλλειψη φύλαξης αφήνει εκτεθειμένο τον εξοπλισμό αυτό σε πολλούς κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ομαλής λειτουργίας του σεισμολογικού δικτύου και αδυναμία εν��μέρωσης του πληθυσμού σε θέματα που αφορούν το σεισμικό κίνδυνο».