Τον Ιούνιο πρόκειται να αποσταλούν στους φορολογούμενους τα εκ��αθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Η εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προς την πολιτική ηγεσία ήταν να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου ακινήτων από τον Φεβρουάριο, αμέσως μόλις τελειώσει δηλαδή η πληρωμή των απανωτών φόρων στα ακίνητα. Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τρία έτη, 2011, 2012 και 2013 ενώ οι φορολογούμενοι πληρώνουν και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το γνωστό χαράτσι.

Η απάντηση, όμως, ήταν αρνητική. Οι φορολογούμενοι θα πάρουν μια ανάσα τριών μηνών και μετά θα αρχίσει να πληρώνεται ο φόρος ακινήτων. Συγκεκριμένα, η απόφαση είναι να αρχίσει η αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων από τον Ιούνιο. ‘Όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

Με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν ξεκαθαρίζεται ο αριθμός των δόσεων. Στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου ορίζεται ότι όποιος πληρώσει τον φόρο εφάπαξ θα καρπωθεί έκπτωση 1,5% και ότι ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί έως και το τέλος του έτους. Με τη διατύπωση της διάταξης προκύπτει ότι ο φόρος ακινήτων θα πληρωθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις ή τρείς διμηνιαίες, όπως πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα είναι το ύψος του φόρου που πρόκειται να βεβαιωθεί. Ωστόσο, αναμένεται εντός του έτους να πληρωθεί από τους φορολογούμενους το ποσό των 2,85 δισ. ευρώ, λόγω μειωμένης εισπραξιμότητας. Υπολογιζεται ότι ένας στους πέντε φορολογούμενους δεν πρόκειται να πληρώσει το φόρο.