Να αξιολογηθεί η… τρόικα ζητά πρόταση που κατατέθηκε σ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ζητά τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να αξιολογήσει τις επιλογές της στις χώρες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών που συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο και θα τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων, στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στα μέσα Νοεμβρίου.

Η επιτροπή αξιολόγησης καλείται βάσει της συγκεκριμένης πρότασης να αποφανθεί για τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Εάν η πρόταση εγκριθεί, θα εξετασθούν η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια λήψης των αποφάσεων και η δημοκρατική νομιμοποίησή τους. Στα πλαίσια της εξέτασης προτείνεται η ακρόαση εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων και νυν ή πρώην υπουργών στις τέσσερις αυτές χώρες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο Ντόιτσε Βέλλε, η πρόταση συγκεντρώνει την υποστήριξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων και ορισμένων Βρετανών συντηρητικών.

Θα χρειασθεί χρόνος πάντως για να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς ακόμη και να εγκριθεί τελικά η πρόταση, η έκθεση των αξιολογητών μπορεί να κοινοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Ζήτημα απόδοσης νομικών ευθυνών πάντως δεν υπάρχει, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα αξιολόγησης των… αξιολογητών.