Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διέψευσε σήμερα δια στόματος του εκπροσώπου του Ουίλιαμ Μάρεϊ, ότι επιθυμεί να επιβάλλει έναν ειδικό φόρο στους πλούσιους για να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έκθεσή του.

Μπορεί σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα, το ΔΝΤ να ανέφερε ότι ένας ειδικός φόρος στους πλούσιους θα είχε «σημαντικές πιθανότητες» επιτυχίας, διευκρινίζοντας ότι ένας φόρος 10% σε 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης θα τους επέτρεπε να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης, ωστόσο φαίνεται πως η κ.Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της το ξανασκέφτηκαν.

Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με κάποιους να την θεωρούν σημαντική αλλαγή στην πολιτική λιτότητας του Ταμείου και άλλους να επικρίνουν σφοδρά την "στροφή" του ΔΝΤ.

«Πρόκειται απλώς για μια ανάλυση (. . .) που λέει "αν κάνετε αυτό, ορίστε τι θα μπορέσετε να αποκομίσετε, όμως δεν είναι ένα μέτρο που το Ταμείο προτείνει επισήμως», διαβεβαίωσε ο Μάρεϊ.