​Οι αλλαγές στο νόμο των ομαδικών απολύσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην βουλή!

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το αν η κυβέρνηση προτίθεται να συναινέσει στην απελευθέρωση των απολύσεων, τόνισε πως μέσα στον Νοέμβριο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας παραδίδει τη μελέτη του για το ζήτημα και η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες μεταβολές είναι αναγκαίες.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρεία, διότι είτε ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του, είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι η ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει και κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

«Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Σωστά απαντά ο επίτροπος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, πρέπει να ελέγχονται οι λόγοι τους οποίους επικαλείται κάθε φορά μια επιχείρηση. Παράλληλα, ο υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη δυνατότητα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ως προς τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

Οι ισχυρισμοί του υφυπουργού πως η κυβέρνηση σκέφτεται την απελευθέρωση των απολύσεων για να «προστατεύσει» τους εργαζόμενους από την άσχημη πραγματικότητα, σχολιάστηκαν με καυστικό τρόπο από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη.

«Μας λέτε, δηλαδή, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν ελέγχεται. Πράγματι, με το άρθρο 99 καταλήγουν πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις ούτε και ταμείο ανεργίας. Αλλά οι έκτακτες συνθήκες, που επικαλείστε, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που πλήρωναν εδώ και χρόνια εισφορές και δεν αφορούν τους εργοδότες που είδαν να μειώνονται οι εργοδοτικές τους εισφορές» δήλωσε η βουλευτής, εκτιμώντας ότι όλο αυτό γίνεται γιατί κάποιοι εξακολουθούν παρά την κρίση να έχουν μεγάλα κέρδη .

«Όχι» σε μειώσεις επικουρικών και κύριων συντάξεων

Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, διέψευσε το ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση ότι η καταβολή των κύριων συντάξεων είναι κατοχυρωμένη. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο πως υπάρχει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.