Πρώτη ανάρτηση 19.20


Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Στουρνάρα για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατά την ομιλία του χθες, σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ, για στοχευμένες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, φωτογραφίζοντας περικοπές στις συντάξεις των «ευγενών ταμείων». Οι δηλώσεις Στουρνάρα προκάλεσαν και εσωκυβερνητικό ζήτημα, με τον κ. Βενιζέλο να εκφράζει δημόσια την ενόχλησή του, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους και σε αυτή την περίπτωση, δίνοντας και τις σχετικές εντολές για καθησυχαστικές διευκρινίσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Μόνον για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις, επεξεργάζεται παρεμβάσεις η κυβέρνηση. Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να αλλάξει το γενικό υφιστάμενο καθεστώς και να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Για το ίδιο ζήτημα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στις παλιές συντάξεις των ειδικών ταμείων και ότι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα αφορούν τις «εξόφθαλμες» παρεμβάσεις.

Την κυβέρνηση απασχολεί και η «αναστάτωση» που έχει επέλθει λόγω παλαιότερης νομικής ρύθμισης Λοβέρδου (τον Φεβρουάριο του 2012), σύμφωνα με μνημονιακή υποχρέωση, για μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 10%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μείωση θα εφαρμοστεί μετά από αναλογιστική μελέτη που θα προσδιορίσει το ύψος της αλλά και το ποσό της σύνταξης που θα καταβάλλεται ύστερα από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.