Το σχέδιο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014 που διαπραγματεύονται τρόικα και κυβέρνηση, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α.Σκορδάς και η Π.Τσαπανίδου στην εκπομπή του STAR Live U.

skordass.jpg

Ο κ.Σκορδάς προσπάθησε να καθησυχάσει τους δανειολήπτες, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά είναι να τους προστατέψουν.

«Δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα. Θα υπάρχει απόλυτη προστασία αυτών που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους» διαβεβαίωσε ο κ.Σκορδάς, τονίζοντας πως αυτό που δεν μπορεί να αγνοήσει η κυβέρνηση είναι «το πώς θα στηρίξουμε και την λειτουργία της στεγαστικής πίστης, γιατί αν καταργηθεί η έννοια της εγγύησης, κανείς δεν θα μπορεί να βρει χρήματα να δανειστεί για να πάρει ένα σπίτι».

Ο κ.Σκορδάς υπενθύμισε πως το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια πρωτοβουλία που βελτίωνε πάρα πολύ τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον παλιό νόμο τον 38/69, ενώ δόθηκε, όπως τόνισε, για πρώτη φορά θεσμικό πλαίσιο και για τους ανήμερους δανειολήπτες γιατί υπάρχουν συμπολίτες μας που πληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους

«Σε αυτούς κάναμε ρυθμίσεις ώστε να πληρώνουν μόνο το 30% του οποίου εισοδήματος τους» πρόσθεσε ο κ.Σκορδάς και αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που έγιναν από κοινού με το υπουργείο Εργασίας στα δάνεια του ΟΕΚ

«Δώσαμε τη δυνατότητα να πέσει στο μισό ή και παραπάνω η δόση, δώσαμε παράταση χωρίς να αλλάζει επιτόκιο της σύμβασης και κυρίως χωρίς να χάνεται η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ» τόνισε.

Κούρεμα δανείων στα... Πρωτοδικεία

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει στο μέλλον «κούρεμα» κόκκινων δανείων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε: «Το κούρεμα γίνεται και σήμερα σε αυτά τα δάνεια μέσω των Πρωτοδικείων. Η εφαρμογή του νόμου 38/69 και με την εξωδικαστική βελτίωση που κάναμε δίνει την δυνατότητα σε κάποιον ο οποίος θα αποδείξει ότι έχει συρρικνωθεί το εισόδημα του σε τέτοιο βαθμό εξυπηρέτησης και έχουμε και αποφάσεις δικα��τηρίων που κουρεύουν δάνεια», τονίζοντας πως υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του θέματος .

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ από την εκπομπή του STAR, Live U