Ο ενιαίος φόρος ακινήτων ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Ευ.Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνά��α και του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα.

Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα

Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα και πως ο νέος φόρος στα ακίνητα θα είναι δικαιότερος!

Ο κ.Στουρνάρας ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση το οριστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, σύμφωνα με το οποίο «θα εισπράττονται λιγότερα χρήματα από περισσότερους» Όπως είπε, η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να βεβαιώσει μέσα στο 2014 περίπου 3,8 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αντί για 4,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος της τρόικας. Από αυτά εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μιλά για ανάγκη λήψης νέων μέτρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ, ο κ Στουρνάρας σχολίασε ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να μην παρθούν οριζόντια μέτρα.

«Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 4,5% το 2013 και ενδεχομένως περισσότερο από 6% το 2014. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαρθρωτικά.

Σταικούρας: Στα 2,6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα 9μηνου

Σύμφων�� με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ κατά το εφετινό εννεάμηνο. Ωστόσο, εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs) το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι «καθίσταται όλο και πιο εφικτός ο εθνικός στόχος της επίτευξης ενός μικρού, βιώσιμου πρωτογενού�� πλεονάσματος, από φέτος» και συμπλήρωσε πως παράλληλα δημιουργούνται οι «συνθήκες για την αντιμετώπιση του ζητήματος του δημόσιου χρέους».

Κληρώνει... για ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με ρήτρα ΦΑΠ ο ενιαίος φόρος

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται η απόφαση της τρόικας αναφορικά με το αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% από τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280.Αυτό διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε αναφορικά με τον φόρο ακινήτων, ότι θα ενεργοποιηθεί με ρήτρα ΦΑΠ.

Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ θα είναι αυτό που θα ληφθεί υπόψη και για την προσδοκώμενη εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου.

Αν για παράδειγμα η εισπραξιμότητα στον ΦΑΠ διαμορφωθεί στο 75%, οι παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη για την εκτίμηση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα είναι στο 75% των 3,85 δ��σ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής. Αυτό το ποσοστό ικανοποιεί τους μέχρι σήμερα στόχους για έσοδα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και αφορούν τη βεβαίωση φόρων 3,85 δισ. ευρώ και είσπραξη 2,9 δισ.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο ενιαίος φόρος θα έχει 20 συντελεστές για τις κατοικίες, 25 για τα οικόπεδα και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια.