Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Το υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε από τη μια τσέπη κονδύλι ύψους 162,320 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δήμους και τις περιφέρειες, με το οποίο θα αποπλήρωναν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δικές τους, καθώς και νομικών τους προσώπων, και το έβαλε στην άλλη, προκειμένου να διατεθεί το ποσό αυτό για την εξόφληση οφειλών τους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.


Η αποπληρωμή των κρατικών οφειλών προς τους δυο δημόσιους οργανισμούς ύδρευσης, αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του ενός δις ευρώ τον Οκτώβριο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιδιώκουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ελκυστικοί, προκειμένου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τα χρέη των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών και επομένως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης αποτελεί σημαντικό βήμα για να μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν, ώστε να μην προκύψει ένα ακόμη "αγκάθι" στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στα τέλη του μηνός.

Πάντως γα την ιδιωτικοποίησή τους έχουν εκδηλωθεί ήδη αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, φορείς και οικολογικές οργανώσεις.

Ωστόσο χρήμα θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για μια σημαντική κοινωνική ανάγκη. Με απόφαση του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, θα λάβουν επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του τρέχοντος έτους, ύψους 112988331,31 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν αποκλειστικά στους κατά νόμο δικαιούχους προνομιακών επιδομάτων, για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο 2013 .