Σε κατασχέσεις οφειλετών μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα προβεί το ΙΚΑ από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η δημιουργία του Κέντρου προχωρεί με γοργά βήματα, με σκοπό να εισπράξει τουλάχιστον 2 δισ. από τα 8 δισ. ευρώ, ενώ εκεί θα συγκεντρώνονται οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ από τα άλλα δύο Ταμεία (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) με στόχο την απόσβεση μεγαλύτερων ποσών εκ των 15 δισ. ευρώ που συνολικά οφείλονται.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την «ελάφρυνση» της ρύθμισης, καθώς οι υπάρχουσες δύο ρυθμίσεις δεν «περπατούν» όπως θα έπρεπε εξαιτίας των απαιτήσεων που συνεπάγονται. Μόλις 14.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ έχουν υποβάλει αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών τους.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους συνεπείς εργοδότες της προ κρίσης περιόδου.

Ουσιαστικά, η ρύθμιση χρεών στα Ταμεία οδηγείται σε «ναυάγιο» και ειδικοί στο θέμα επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να απαλειφθεί ο όρος που προβλέπει ότι γι�� την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές του 2013.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ανάλογες προτάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν δεκτές από τους δανειστές, οι οποίοι άλλωστε είχαν θέσει εξαιρετικά αυστηρούς όρους για την υπαγωγή στη ρύθμιση.