Με τη μέθοδο της δημοπρασίας, πωλείται για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα ελληνικό νησί, το Σπαλαθρονήσι, το οπο��ο και βρίσκεται στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, στον Τορωναίο Κόλπο, μεταξύ Πόρτο Καρρά και Πόρτο Κουφό.

Το νησί, που πήρε το όνομά του από το φυτό Σπάραθος, βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή Σιθωνίας και μεταξύ αυτού και της ακτής παρεμβάλλεται ένα μικρότερο νησάκι, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, που μαζί με ένα βραχώδες τρίτο (βραχονησίδα), αποτελούν το σύμπλεγμα που φέρει την ονομασία Σπαλαθρονήσια.

Το συνολικό εμβαδόν του νησιού είναι 103.782 τ.μ και εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές.

Ιδιοκτήτες του νησιού Σπαλαθρονήσι είναι η οικογένεια Φιλιππίδη και δεν πρόκειται να το πουλήσει για λιγότερο από 10 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ προσφορές από Έλληνες και ξένους ε��ενδυτές, ενώ τρέχει ακόμα η διαδικασία του "buy it now option" (δηλαδή πώληση του νησιού στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ, χωρίς να γίνει δημοπρασία) και όπως αποφασίστηκε η καταληκτική ημερομηνία δημοπρασίας έχει μετατεθεί για το προσεχές διάστημα, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Πωλείται και το Φιδονήσι

Ένα ακόμα νησί όμως έβαλε «πωλητήριο»… το νησί των Φιδιών ή αλλιώς Φιδονήσι! Το "Φιδονήσι" έχει αναλάβει να πουλήσει ο οίκος δημοπρασιών "Myro Antiques House". Εάν τελικά δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείεται τα δύο νησιά να βγουν μαζί στη δημοπρασία που θα οριστεί για το προσεχές διάστημα.

Το ιδιωτικό νησί Φιδονήσι, 160.000 τ.μ., βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με κοντινότερη την ακτή της Ηρακλείτσας του Δήμου Ελευθερών, στο Νομό Καβάλας. Απέχει 1,5 μίλια από την ακτή και τα εγγύτερα σε αυτό αστικά κέντρα είναι αυτά της Καβάλας, της Ηρακλείτσας - με την τελευταία να αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια για τους Βαλκάνιους και τους Έλληνες της περιοχής - και της Περάμου, επίσης τουριστικό θέρετρο για τους κατοίκους του Νομού (και όχι μόνο).