Σε «πάρα πολύ καλό κλίμα» ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης, οι δανειστές μας τον συνεχάρησαν «για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτό το διάστημα των τριών μηνών από την προηγούμενη επίσκεψή τους εδώ και αναγνώρισαν ότι έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στο να βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα και του ΕΟΠΥΥ αλλά και γενικά η λειτουργία του Συστήματος Υγείας».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με την τρόικα για την πολιτική φαρμάκου και ότι –πιθανώς- την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί μια συνολικά νέα στρατηγική. Επανέλαβε δε, ότι η διείσδυση των γενοσήμων στο 60% αποτελεί «εθνικό στόχο».

Το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ, που αφορά στη νοσηλεία ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία, βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Ερωτώμενος για αυτό, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ούτως ή άλλως είναι να εφαρμοστεί από την 1/1/2014», ωστόσο «έχουμε πολύ δρόμο μέχρι εκεί», ενώ εξετάζεται μια συνολική πρόταση για τους ανασφάλιστους. Ωστόσο, στην περίπτωση διατήρησης του μέτρου, θα προβλεφθούν τέτοιοι όροι, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στους ανασφάλιστους.

Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το θέμα μετατροπής του ρόλου του ΕΟΠΥΥ «μόνο σε αγοραστή ή αν θα είναι με κάποιο άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά από διάλογο». Πάντως, τόνισε ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει ταυτόχρονα αγοραστής και πάροχος». Αυτό που συζητήθηκε συγκεκριμένα και «θα γίνει οπωσδήποτε» είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημοσίου χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.