Σε ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας προχωρούν οι τράπεζες και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του χρόνου οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν κάτω από το 2,5%.

Από τις αρχές του καλοκαιριού έχει πέσει μεγάλο «ψαλίδι» στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών, με τον μέσο όρο να υποχωρεί στο 2,8% με 3%.

Η «βουτιά» είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι τράπεζες προσέφεραν στους λογαριασμούς προθεσμίας επιτόκια της τάξης του 6%.

Οπως δείχνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά (προθεσμιακές με διάρκεια έως 12 μήνες) παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 0,41 της μονάδας και διαμορφώθηκε στο 3,48%. Επίσης το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,14 της μονάδας βάσης, στο 2,26%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο 2013, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφωνόταν στο 4,36% (στοιχεία ΤτΕ).

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του 2,5% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώσουν περίπου 4 δισ. ευρώ λιγότερους τόκους στους καταθέτες.

Οι επιλογές για τους καταθέτες

Σήμερα τα καλύτερα επιτόκια -και για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ- προσφέρονται στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια από 1 μέχρι 3 μήνες, ενώ όσο αυξάνεται ο χρόνος τόσο υποχωρούν οι αποδόσεις.

Οι καταθέτες λοιπόν έχουν δύο επιλογές: Μπορούν είτε να «κλείσουν» τα χρήματά τους σήμερα για διάστημα 6-12 μηνών, αλλά με μικρότερο επιτόκ��ο. Είτε να προτιμήσουν προθεσμιακές καταθέσεις μικρότερης διάρκειας, όπου οι αποδόσεις προς το παρόν είναι υψηλότερες.

Πολλοί καταθέτες «σπεύδουν» το τελευταίο διάστημα να κλείσουν τα χρήματά τους σε διάρκειες που προσφέρουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, με σαφή προτίμηση στις 3μηνες προθεσμιακές και ακολουθούν οι καταθέσεις 6μηνης διάρκειας.