Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει στην Ελλάδα όχι μόνο αέριο, αλλά και αζέρικα κεφάλαια, σε διάφορους κλάδους πέραν του ενεργειακού, εκτιμά ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, που βρέθηκε στην ιδρυτική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, κλάδοι που σχετίζονται έμμεσα με την ενέργεια όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές πρώτων υλών και σωλήνων, οι κοινωνικές υποδομές, τα ξενοδοχεία και ευρύτερα οι υπηρεσίες, θα προσελκύσουν σύμφωνα με τον πρέσβη επενδύσεις!

«Ο TAP, πλέον, είναι σαν το πουλί, ανοίξαμε το κλουβί και ήδη πετάει. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά-εμπορικά, όσο και στρατηγικά. Ο ΤAP δεν είναι μόνο αγωγός. Είναι και ψυχολογικά ένα σημαντικό βήμα, που θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι πολλές αζερικές επιχειρήσεις θα έρθουν εδώ, ίσως συγκροτώντας κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές, ίσως μεταφέροντας τεχνογνωσία, γιατί στη χώρα μας έχουμε σημαντικό Know-how γύρω απ΄ τα ενεργειακά, ήδη από το 1994» πρόσθεσε ο κ.Μουσταφάγιεφ

Σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, ο πρέσβης εκτίμησε πως το αζερικό ενδιαφέρον για τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις στη Ελλάδα δεν φαίνεται πιθανό να προχωρήσει, προς το παρόν, πέρα από την εξαγορά τού ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

«Για εμάς η προτεραιότητα είναι η ενέργεια και γι' αυτό διαλέξαμε μία συγκεκριμένη επιχείρ��ση από τη λίστα, τον ΔΕΣΦΑ, που για εμάς ήταν η ομορφότερη νύφη», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης , τονίζοντας πως μέσα σε 2 χρόνια το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν απογειώθηκε !

Ο κ. Μουσταφάγιεφ αναφέρθηκε ακόμη στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ γνωστοποίησε ότι στο Πανεπιστήμιο του Μπακού υπάρχει έδρα σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και ότι τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη έχουν μεταφραστεί στα αζερικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαζερικού Επιμελητηρίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως το δίπτυχο συμφωνιών TAP- ΔΕΣΦΑ/Socar θα δώσει άλλον αέρα στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα την διεύρυνση και των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.

«Το 2012 είχαν εκδοθεί μόνο 600 βίζες για επίσκεψη Αζέρων στην Ελλάδα και φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν ήδη εκδοθεί 3000-4000», σημείωσε

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ο TAP

«Κολοσσιαίο έργο», που θα ενώσει τις δύο χώρες χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑP o υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε ότι αυτός δεν αποτελεί απλά τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, αλλά και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι ο TAP (σ.σ. που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018), θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.