Στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο με αφορμή την επικείμενη πώληση του «πύργου- φάντασμα» της οδού Σμολένσκυ στο Φάληρο, αναφέρει πως «οι Έλληνες πωλούν ακίνητα σε ιστοσελίδες σαν το ebay, για να αποφύγουν το φάντασμα του χρέους».

Σε δημοσίευμα του, το Bloomberg αναφέρεται στον «στοιχειωμένο» πύργο της οδού Σμολένσκυ, όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο τελευταίος ιδιοκτήτης του διώχνει όλους τους αγοραστές φωνάζοντας «το σπίτι είναι δικό μου!».

«Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να τρομοκρατηθεί», επισημαίνει το δημοσίευμα και σημειώνει πως στις 17 Σεπτεμβρίου θα πωληθεί «σε διαδικτυακό διαγωνισμό τύπου ebay. Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική πως δεν κάνει πολλά για να πουλήσει ακίνητη περιουσία, όρος ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μέσα στα πακέτα στήριξης που έχει λάβει», ��ημειώνει το δημοσίευμα.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα έσοδα»

Στη συνέχεια, το Bloomberg αναφέρεται στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως δεν έχουν φέρει τα έσοδα που απαιτούν οι δανειστές λόγω της γραφειοκρατίας, της έλλειψης ζήτησης, την πολιτική αντίσταση και τις συχνές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Τρόικα να επισημαίνει πως θα περάσει από «μικροσκόπιο» το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Όσον αφορά τα ακίνητα, το Bloomberg τονίζει πως υπάρχουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου περίπου «70.000 ακίνητα, από πολυτελείς βίλες στην παραλία, μέχρι εγκαταλελειμμένα συνεργεία αυτοκινήτων. Τα ακίνητα που έχει το ελληνικό κράτος, υπολογίζονται στα 25 δις, τα μισά δηλαδή από τα 50 δις που σχεδιάζει να αποκομίσει η κυβέρνηση από τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι πλειστηριασμοί γίνονται από το «ελληνικό ebay»

Ωστόσο και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις έχει ενδιαφέρον για το Bloomberg, το οποίο αναφέρει: «Για περίπου 1.000 κατοικίες, γραφεία και κτίρια τα οποία ανήκουν στο κράτος, οι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να τα μεταβιβάσει το κράτος» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος αποκαλεί τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ως «το ebay για τα ελληνικά ακίνητα».

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα τονίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έχει δημοπρατήσει τρία ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις αρχές Ιουλίου με έσοδα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης έχουν προγραμματιστεί και άλλες 7 δημοπρασίες μέσω διαδικτύου τον Σεπτέμβρη.

Οι στόχοι των πωλήσεων και ο ξένος μάνατζερ του ΤΑΙΠΕΔ

«Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις από 35 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. τον χρόνο μεσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών», υποστηρίζει ο κ. Ταπραντζής, ενώ το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ως «προτεραιότητα» της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα κλείνει σχολιάζοντας την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας ξέν��ς μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη. Ωστόσο, το μόνο που ανέφερε ο κ. Ταπραντζής στο Bloomberg, είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά οικονομικούς συμβούλους, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχει μόνο «φαντάσματα τα οποία την στοιχειώνουν, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι νεκρή», καταλήγει.

Βίντεο star