​Πρώτη δημοσίευση:13:33

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν πάρει τα «όπλα» και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, η τρόικα βάζει φρένο στο σχέδιο της κυβέρνησης για εκκαθάριση τους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μάλιστα να μπει «λουκέτο» στην ΕΛΒΟ τα ΕΑΣ καθώς και στην ΛΑΡΚΟ και το προσωπικό τους να απολυθεί χωρίς αποζημιώσεις, διαμηνύοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα τους δεν θα δώσουν την επόμενη δόση

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξεταστούν τα σενάρια της επόμενης ημέρας μετά από αυτό το νέο πρόβλημα.

Η εξέλιξη αυτή κοινοποιήθηκε με επείγον ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη το βράδυ της Δευτέρας προς τους αρμόδιους υπουργούς. Μάλιστα ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, τελικώς οι εκπρόσωποι των δανειστών την ματαίωσαν και θέλησαν να στείλουν τις απαιτήσεις τους με ένα mail. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρεται ότι οι τροϊκανοί δεν συναινούν για τη διάθεση 40 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό μορφή "δανεισμού", προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των δημοσιονομικών λόγων που επικαλούνται, ο κύριος Τόμσεν και οι «συνεργάτες» του διατυπώνουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, στο κατά πόσο δηλαδή μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική εξυγίανση των τριών εταιριών και σε διάσωση των θέσεων εργασίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως επισήμαιναν ότι αν κλείσουν οριστικά οι τρεις εταιρίες, εκτός του ότι πολλοί άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα προγρά��ματα προμηθειών υλικού των ενόπλων δυνάμεων, ενώ σημαντικά συμβόλαια θα χρειασθεί να δοθούν τα επόμενα χρόνια σε ξένες επιχειρήσεις αμυντικού υλικού.

Α.Σαμαράς: Το παίρνω πάνω μου

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπληρώτρια υπουργός Αμύνης Φώφη Γεννημάτα μίλησε τηλεφωνικά με τον κ.Σαμαρά, ο οποίος διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτό το τελεσίγραφο της τρόικας, αντιθέτως, όπως τόνισε , η κυβέρνηση θα το παλέψει μέχρι τέλους.

«Άστο πάνω μου θα το παλέψουμε μέχρι τέλους» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην κ.Γεννημάτα, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του να δώσει ο ίδιος πολιτική και όχι τεχνοκρατική λύση.

Εργαζόμενοι ΕΛΒΟ: Είναι σχέδιο της τρόικας να εξαφανίσει την αμυντική βιομηχανία

«Είναι σχέδιο της τρόικας να εξαφανίσει την αμυντική βιομηχανία», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ Θεόδωρος Δημητριάδης, σχολιάζοντας το «μπλόκο» της τρόικας στο κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και την εκκαθάρισή τους εν λειτουργία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Δημητριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ως «εκτελεστές των εντολών της τρόικας», ζητώντας να πάρει θέση και αποσαφηνίσει την στάση της απέναντι στις αιτιάσεις των δανειστών.

«Είναι βαθιά πολιτικό το θέμα», είπε.

Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ μίλησε για «εθνική προδοσία» και προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και μέλλον για την εθνική αμυντική βιομηχανία.

Βίντεο star