Η Ελλάδα ξεμένει πάλι από χρήματα, σημειώνει η Citi σε ανάλυσή της για την Ελλάδα, έναν χρόνο μετά τη σημαντική ανακούφιση χρέους από το PSI.

Ο οίκος σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με τους στόχους, αλλά προβλέπει αστοχίες στο δεύτερο εξάμηνο, που θα αναγκάσουν για διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τη Citi, το χρηματοδοτικό κενό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των αστοχιών στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και του χαμηλότερου από το προσδοκώμενο ονομαστικού ΑΕΠ.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ πως το χρηματοδοτικό κενό είναι 11 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015 ίσως αποδειχθούν αισιόδοξες.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα επικεντρωθούν στο πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για ένα 12μηνο μπροστά (όπως ζητά το ΔΝΤ για να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις) και στο πώς θα μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Δεν βλέπει κούρεμα χρέους, ενώ εκτιμά ότι η διάθεση απλώς νέων δανείων προς την Ελλάδα δεν θα είναι λύση, δεδομένου ότι φουσκώνει το χρέος και συναντά την άρνηση του ΔΝΤ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών. Στις επιλογές είναι πιθανή η χρήση των χρημάτων που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση, όμως αυτά δεν αρκούν, λέει η Citi.

Βλέπει πιθανές κάποιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, και μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έλαβε η χώρα. Ωστόσο εκτιμά ότι είναι απαραίτητα πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Κούρεμα των δανείων που έλαβε η χώρα από την Ευρώπη κατά 60-65%, υποστηρίζει, είναι το μ��τρο που μπορεί να ρίξει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

"Δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο άμεσο μέλλον, ακόμα και αν η Γερμανία μετά τις εκλογές δείξει πιο ανοικτή στην ιδέα", αναφέρει η έκθεση. Αντίθετα η Ελλάδα θα υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από τους Ευρώπαίους, αφού, σύμφωνα με τη Citi, οι πιθανότητες εξόδου στις αγορές είναι πολύ περιορισμένες.

Έτσι, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να λάβει στήριξη για περισσότερο χρόνο, προσφέροντας μόνο όσα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και ενδεχόμενο Grexit, όμως πολύ λίγες ελπίδες υπάρχουν να επιστρέψει η χώρα στη χρηματοδότηση από τις αγορές το επό��ενο διάστημα.