​Σε διαγραφή χρεών δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων με συνέπεια τη ζημιά των δημόσιων ταμείων κατά 12,5 εκατ.ευρώ φέρονται να προχώρησαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Ζανιάς, σύμφωνα με δικαστική έρευνα.

Στις δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου, Γαληνό Μπρη και Γιάννη Δραγάτση, προκύπτουν στοιχεία για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των συγκεκριμένων υπουργών για αυτό και οι δικογραφίες εστάλησαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διαβιβαστούν στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Οι Γ. Ζανιάς και Φ. Σαχινίδης, με αποφάσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, φέρονται να ευνόησαν τις εταιρίες Αφοί Γεωργίου Α.Ε. και Ωρίων ΑΤΕΒΕ, διαγράφοντάς τους χρέη από φόρους και τέλη και παρέχοντάς τους δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Real news, τους πρώην υπουργούς «καίνε» οι καταθέσεις που έδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Για την εταιρεία Αφοί Γεωργίου Α.Ε. η Χρ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι της είχε παρασχεθεί εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση υφιστάμενων οφειλών της προς τράπεζες και για χορήγηση νέου κεφαλαίου κίνησης.